Verkleurde LED panelen, Yellowish of Vlekken

Een veel voorkomende vraag uit de markt is hoe er moet worden omgegaan met yellowish of verkleurde LED panelen. De verwachting tijdens het verkoopmoment wordt door verschillende verkopers benut om te stellen dat een LED paneel een bijna oneindige levensduur heeft. "Dat u voor de komende 10 tot 20 jaar zeker geen verlichting meer hoeft te vervangen". Precies hier gaat het ook direct fout; zowel een TL buis, een TL armatuur, ieder conventioneel verlichtingsproduct, maar ook zeker LED kent een zekere remplace periode.

In dit artikel beschrijf ik de veel voorkomende issues die wij in het veld hebben gezien met betrekking tot de LED panelen. Een zeer concurrentievolle markt... Hoe komt het dat er zoveel verschillende prijzen online te vinden zijn? Dit geldt niet voor back-lit modellen, die hebben weer een totaal andere techniek.

TL verlichting verouderd en vervuild zonder dat we het doorhebben

Zonder dat we het zien wordt de reflector vies, vet en vuil. De lichtopbrengst uit een TL buis wordt ook steeds minder, tot het moment dat hij wordt vervangen. Een arbeidsintensief traject dat we een aantal keren volhouden. Tot ook de voorschakelapparatuur verslijt, voetjes slijten en het armatuur uiteindelijk is afgeschreven. Binnen de projectmarkt kennen we dan ook een afschrijving op dusdanige verlichting van een aantal jaren. Ieder jaar dat het product langer mee gaat is voor de klant mooi meegenomen.

De illusie van de LED verkoper...

Doordat de verwachting enorm hoog wordt gelegd, wordt het als vervelend ervaren dat de eerste euvels na een aantal jaren gebruik ontstaan. Terwijl dit geen vreemde termijn is wanneer we het over budget gerelateerde verlichting hebben. Waar we voorheen meer dan 60 euro per TL armatuur uitgaven, (of zelf meer dan 100 euro voor een luxer armatuur) en nu prijzen van 20 tot 40 euro op internet tegenkomen voor "budget led panelen", kun je redelijkerwijs inschatten dat hier ook een kortere levensduur bij kan worden verwacht. Een armatuur uit een segment hoger zal dan ook altijd efficiënter zijn, de garantieperiode zal langer zijn, maar de prijs zal ook echt wel boven de 100 euro liggen. Veel hangt samen met het gebruikte materiaal, het aantal schakelmomenten, de gebruiksduur per dag, het warmteklimaat in het pand en de hoeveelheid zonlicht dat binnentreed.

Een opkomende vervangingsmarkt

waarom verkleurd led panel

Om te begrijpen wat u koopt is het goed om te weten hoe een product in elkaar steekt. Een LED paneel bestaat uit 5 verschillende lagen van voor naar achter;

Ieder paneel zal bestaan uit deze 5 lagen. De achterzijde en het foam doen niets anders dan de boel op hun plek houden en zorgen dat bekabeling etc niet doordrukt en het paneel wordt beschermt. Het belangrijkste verschil wordt in de 3e laag gemaakt; In de armaturen uit het lagere segment; ook wel het value segment worden LED panelen verkocht met PS (Polystyreen) LGP's. Deze platen zullen altijd verkleuren afhankelijk van verschillende factoren. Een goed alternatief is de MS LGP waarbij het materiaal een anti-UV behandeling heeft gehad, hierdoor wordt het verouderingsproces van de LGP uitgesteld en gaat de plaat veelal langer mee. In de duurdere modellen zijn de panelen voorzien van PMMA LGP. Dit is de beste, maar meest dure uitvoering.

De verwachting die geschept wordt...

Wat dus echt een verandering moet worden, is het stukje verwachting. Gaat de klant zijn pand verduurzamen, en klaar maken voor de verkoop dan kan een voordelig paneel een optie zijn. Vaak heeft de koper of huurder toch zijn eigen visie op de inrichting en is het fijn als het turn-key wordt opgeleverd. Of betreft het een magazijn waar gewoon goedkoop, en veel licht moet zijn, allemaal prima te doen met de standaard budget of value panelen. Zelf verkopen wij deze oplossingen niet.

Wanneer het licht iets intensiever wordt gebruikt, kun je erover nadenken om de panelen met MS LGP toe te passen. Maar belangrijk is vooral dat de klant weet dat ook dit product niet het eeuwige leven kan hebben bij deze prijsstellingen. De garantietermijn op dit soort panelen is vaak een aantal jaar; wat ze (mits op de juiste manier toegepast) ook prima kunnen volhouden. De efficiënte van het paneel is vaak tegen de 100 lumen / Watt ; het is een goed product, voor een goede prijs. Na zo'n een aantal jaren zal er een remplace ronde plaatsvinden, omdat de lichtopbrengst zakt, en UV een invloed zal gaan hebben. De klant weet dat ze bij een bepaalde prijs, een bepaalde verwachting kunnen hebben; als je de aanschaf verdeelt over het aantal jaren is het gewoon interessant om aan energiebesparing te doen, geen TL buizen te hoeven vervangen en over 3 / 4 of 5 jaar te kijken naar iets nieuws. Dit soort panelen verkopen wij als "budget led paneel".

Wanneer de klant écht hoge eisen stelt, voor een langere periode geen verlichting wil vervangen en geen omkijken naar het product dan ontkom je niet aan panelen voorzien van een PMMA plaat. Dit is verreweg de beste oplossing wanneer we kijken naar levensduur. PMMA is vele malen minder gevoelig voor UV straling. Overigens komt deze UV straling niet alleen van de LED's, maar ook vaak van buiten. Hierdoor hebben LED panelen langs het raam vaak meer last van verkleuring dan de overige panelen. PMMA is hier vele malen minder gevoelig voor, maar is een stuk prijziger. Dit soort panelen kom je vaak duurder tegen, met een enorm hoge efficiënte van rond de 120 lumen/Watt. Dit is ons paneel dat voorzien is van deze techniek.

Conclusie

Het is dus niet pertinent verkeerd om een budget paneel online te bestellen, mits de toepassing daar geschikt voor is! Communiceer aan de klant het eerlijke verhaal, en laat de beslissing dan aan de klant. Belangrijk vind ik zelf dat verkopers ook over de juiste informatie beschikken, eerlijk en open advies! Een paneel heeft nóóit het eeuwige leven, stop met het vertellen van deze onzin.